Istoricul Bisericii Baptiste din Ciceu Poieni

 Introducere

Biserica Baptista contemporana isi are originea in curentul reformist protestant aparut in apusul Europei pe la sfarsitul secolului al XVI lea si inceputul secolului al XVII – lea.  Prima biserica baptista a fost organizata in 1609 la Amsterdam (Olanda), de catre un grup de refugiati englezi condusi de John Smyth.  Un alt separatist britanic, Thomas Helwis, asociat al lui John Smyth in Olanda, s-a intors in Anglia si a infiintat prima biserica baptista la Londra in anul 1611.

Comunitati ale reformatorilor radicali cunoscuti sub numele de anabaptisti (sau habani in Transilvania), au existat in Europa centrala de la Reforma protestanta pana in secolul XVIII.  O comunitate de anbaptisti moravieni, persecutati in tinuturile natale a ajuns in Transilvania si a fost acceptata de catre principele Rakozi sa se stabileasca la Vintul de Jos , Judetul Alba. 

In Romania biserica baptista moderna a fost organizata mai intai in comunitatile de germani din Bucuresti (1856).  In Transilvania miscarea baptista a luat amploare in cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea.  Primele biserici au fost organizate in regiunea Crisana prin misiunea colportorilor de biblii din Germania si a misionarilor trimisi de Biserica Baptista din Hamburgh pastorita de Johann Gerhard Oncken (1800 – 1884).  Prima biserica baptista a fost infiintata la Salonta in 1874.  Dupa acel inceput bisericile baptiste s-au raspândit in Bihor, in zona Aradului si zona podisului transilvan.

In Ardeal, pentru cateva decenii, centrul miscarii baptiste a fost Biserica Baptista din Garboul Clujului iar in partea de nord a podisului Transilvaniei centrul raspandirii credintei baptiste a fost comuna Negrilesti judetul Bistrita Nasaud.  Unul dintre locuitorii acestei localitati, Ioan Zadic a fost plecat la lucru in Statele Unite ale Americii unde a devenit credincios baptist si a activat ca membru in biserica Baptista Romana din Detroit.

In anul 1919 Zadic s-a intors acasa la Negrilesti si a inceput sa promoveze noua lui credinta.  La scurt timp s-a format un grup de credinciosi in jurul lui care au cerut sa fie botezati in urma marturisirii credintei lor. Cum nu exista vreun pastor hirotonisit in zona s-a apelat la pastorul Nicolae Pop din Garboul Clujului sa vina sa oficieze actul botezului.  Astfel un grup de sase negrilesteni au fost botezati la 20 august 1920 in Dej.   Intre cei botezati a fost si un tanar Gavrila Dunca ce avea sa ajunga unul din cei mai mari pionieri ai miscarii baptiste din Transilvania si Banat.

Cu acest grup a inceput biserica baptista din Negrilesti. La scurt timp au imbratisat credinta baptista alti doi tineri din Negrilesti si anume Costea Simion si Rus Ilisie.  Acestia impreuna cu Dunca Gavrila au inceput sa misioneze in satele si comunele din jurul Negrilestiului: Ciceu Giurgesti, Dumbraveni (Canci), Breaza, Caianul Mic, Dobric, Hasmas, Ciceu Poieni, Chiocotis, Suciu etc.  In 1927 a fost ordinat ca pastor Costea Simion care a continuat lucrarea inceputa de Ioan Zadic si Dunca Gavrila (plecat la Toplita).

Fondarea Bisericii Baptiste din Ciceu Poieni

Costea Simion cunostea multi poienari deoarece avea o proprietate (Groapa lu’ Coste) la hotarul cu Poieniul.  Lucrand la munca campului sau la padure ori in timp ce pastorea oile in zona respectiva a inceput sa predice tuturor poienarilor pe care ii intalnea.  Asa se face ca a fost invitat sa tina intalniri de rugaciune si invataturi din Biblie in casele unor poienari.

Catre sfarsitul anilor 1920 Costea Simion si Rus Ilisie au trecut dealul dintre Negrilesti si Poieni si au poposit in casa lui Simion Calauca.  Astazi la locatia respectiva se afla casa construita de Stir Ion (Bascarada).

Primii poienari care au acceptat credinta baptista au fost Stir Anton (a lui Ulisie), Stir Nikon si Simion Calauca.  Acestia impreuna cu altii s-au botezat in 1931 la primul botez al baptistilor tinut in Ciceu Poieni in Valea Calimanoii si oficiat de Costea Simion din Negrilesti.

In 1933 a urmat un alt botez tinut in Valea Pietricelii – la ciurgoi – la care s-au botezat Cimpean Tanase, Cimpean Ludovica, Cimpean Victor (Vitut) viitorul prezbiter al bisericii, Marcus Gavrila (a Olului), Rus Ileana, Stir Chirila, Berintan Dumitru (a lu’ Coroi), Berintan Victoria si altii.

Intre timp la Dobric a fost infiintata o biserica baptista iar pastorul ales si ordinat pentru slujirea cu evanghelia si oficierea actelor de cult a fost Dumitru Moldovan.  Multi candidati la botez din Poieni s-au botezat in 1935 la un mare botez tinut in Dobric si oficiat de Gacea Mihail din Bistrita si de Moldovan Dumitru.  Alti Poienari au fost botezati la Chiuiesti de pastorul Precup Gheorghe din Dumbraveni sau la botezuri tinute in Negrilesti de catre Ioan Dan din Cluj care mai tarziu va deveni presedintele Cultului Baptist din Romania.  In 1946 au avut loc doua botezuri cu un numar mare de candidati la ciurgoi in Valea Pietricelii.

Pana la cel de al doilea razboi mondial activitatea bisericii baptiste din Ciceu Poieni a decurs normal fara tulburari sau probleme.  Datorita faptului ca localitatea este mai retrasa intre dealurile subcarpatice din nordul Transilvaniei si niciodata nu a avut post de jandarmi desfasurarea activitatii baptistilor din Ciceu Poieni nu a avut de suferit persecutie ca in alte localitati din tara.

In timpul celui de al doilea razboi mondial bisericile baptiste au fost inchise (impreuna cu toate asociatiile religioase neoprotestante) din ordinul maresalului Antonescu prin legile nr. 927 (1942) si nr. 431 (1943).  La orase si in localitatile cu post de jandarmi baptistii nu au mai putut desfasura nici o activitate legala.  Se pare ca planul lui Antonescu de a deporta evreii in Transnistria, la Bug includea si deportarea tiganilor si a pocaitilor baptisti.  Unii jandarmi amenintau baptistii amintindu-le de planul antonescian:  “la Bug o sa va putrezeasca oasele.”  Legile prin care au fost inchise bisericile baptiste au fost abrogate printr-un decret regal la 31 August 1944.

Istoricul locatiei bisericii

Adunarile de inchinare si predicare a evangheliei ale Bisericii Baptiste din Ciceu Poieni s-au tinut la urmatoarele locatii:  Mai intai in casa lui Simion Calauca.  A doua locatie a fost o camera inchiriata in casa lui Berintan Averchel (sub racita cea mare).  In timpul adunarilor de la aceasta locatie biserica a primit autorizatie de functionare sub tutela Cultului Baptist din Romania si astfel a devenit a doua biserica recunoscuta de stat in localitatea Ciceu Poieni dupa Biserica Ortodoxa.

De la Averchel biserica s-a mutat in casa lui Cimpean Gavrila (Vila Bulecii) unde a stat pentru o scurta perioada iar apoi s-a mutat in casa lui Cimpean Tanase (a Nutucului), unde locuieste astazi actualul diacon Ioan Stir. Dupa cel de al doilea razboi mondial biserica a inchiriat o camera in casa invatatorului satului Mizgan Iacob unde s-au tinut adunarile pana la sfarsitul anului 1954 si inceputul anului 1955.

In perioada de dupa cel de al doilea razboi mondial au devenit militanti pe scena religioasa a Transilvaniei de nord credinciosii penticostali.  Pionierii acestei noi miscari religioase au atras de partea lor multi credinciosi baptisti si chiar multi lideri din bisericile baptiste au acceptat teologia penticostala.  Acesta a fost si cazul pastorilor baptisti Dumitru Moldovan din Dobric si al lui Rusu Ilisie din Negrilesti care dupa convertirea la penticostalism au inceput sa propovaduiasca noua teologie penticostala prin bisericile baptiste de pe valea Somesului. Deoarece credinciosii penticostali nu aveau recunoastere cultica din partea statului roman bisericile baptiste au acceptat convietuirea impreuna: baptisti cu penticostali.

In 1951 miscarea penticostala a fost recunoscuta ca si cult bisericesc de catre statul roman.   Aceasta recunoastere a conditionat separarea celor care au activat ca penticostali in bisericile baptiste.  Acesta a fost si cazul Bisericii Baptiste din Ciceu Poieni.  Mai multe familii intre care: Dunca Grigore, Dunca Ion, Stir Liviu, Stir Ioan, Stir Anton, Rus Ioan, Zagrean Toma, Dunca Pompei au devenit penticostali si au cautat sa organizeze biserica pe principiile penticostle.  O alta parte din membrii bisericii au cautat sa pastreze identitatea baptista a bisericii.  Intre acestia au fost familiile: Cimpean Victor, Cimpean Ionuc, Rodila Grigore, Coptil Gavrila, Berintan Arsente, Marcus Vasile, Palalogos Victor, Palalogos Iacob, Stir Gavrila, Rus Teodor, Berintan Dumitru, Coptil Teofil etc.

Datorita celor doua orientari biserica a trecut printr-o perioada de grea incercare spirituala.  O delegatie a bisericii compusa din Campean Victor, Berintan Arsente, Rus Teodor, Stir Gavrila s-au adresat pastorilor baptisti din regiune (in frunte cu Costea Simion din Negrilesti) si au cerut sa fie acceptata impartirea bisericii in baptisti si penticostali.  Pastorul Costea Simion a incurajat biserica la unitate si a dat sfatul urmator:  “Mai bine sa fie o singura biserica de pocaiti in Poieni decat doua.  Ati avea o marturie mai buna pentru intregul sat.”  Acest indemn al pastorului Costea a fost acceptat asa ca biserica a ramas unita mai departe si dupa 1951 dar a fost condusa de grupul penticostal.

Dupa aproximativ trei ani de zile datorita lipsei de compatibilitate teologica si datorita modului de inchinare diferit spre sfaristul anului 1954 si inceputul anului 1955 cele doua grupari s-au separat rezultand doua biserici cea baptista si cea penticostala.

Separarea aceasta s-a facut in casa invatatorului Mizgan Iacob si in prezenta secretarului general al Comunitatii Baptiste de Cluj, pastorul Ioan Bunaciu care mai tarziu va ajunge Rectorul Institutului Teologic Baptist de la Bucuresti.  Cele doua grupari au inceput sa functioneze ca biserici independente si la adrese diferite.  Biserica Baptista a functionat in casa familiei Berintan Arsente si Raveca.

In casa oferita de familia Berintan, Biserica Baptista a tinut serviciile de inchinare si toate slujbele de nunti, sarbatori, evenimente speciale etc., timp de 20 de ani – sfarsitul anului 1954 pana in 1974.

La inceputul anilor 1970 biserica a inceput sa construiasca o cladire noua pe un teren donat de Danciu Augustin si Valeria lui Cimpean Aurica (moasa) care a devenit proprietara noii case transformata ulterior in ‘Casa de Rugaciune.’  In cladirea respectiva s-au tinut slujbele bisericii pana in 1999 cand a fost inaugurata prezenta cladire in care functioneaza biserica astazi.

Noua cladire s-a facut cu mari sacrificii din partea membrilor bisericii.  Spre sfaristul constructiei cand fondurile banesti s-au epuizat au sarit in ajutor unii dintre fii bisericii ajunsi oameni de afaceri cu firme proprii.  Intre acestia merita recunostinta Ionel Rus din Bistrita, Ionica Rus din Reteag, Ioan si Ani Stir din Sacramento, Ionucu Stir din Los Angeles, Ionucu Danciu a donat din veniturile lui pe cand lucra in Germania iar Nelu Stir din Houston, Statele Unite a apelat la donori americani.

Slujitorii Bisericii

Primul prezbiter, slujitor pastoral local al Bisercii Baptiste din Ciceu Poieni a fost Victor Cimpean (Vitut).   El a fost ales de biserica si confirmat in slujirea bisericeasca prin actul hirotonisirii (ordinarii) de catre o comisie pastorala din care au facut parte Husanu Mihai si Ioan Dan din Cluj precum si Costea Simion pastorul regional.   Actul sarbatoresc prin care Cimpean Victor a fost consacrat in slujire s-a tinut in Biserica Baptista din Negrilesti.

Victor Cimpean a slujit ca si conducator si predicator local al bisericii de la inceputul functionarii ei in casa familiei Berintan Arsente si pana in 1975 cand a anuntat Comunitatea Baptista de Cluj ca se retrage.  El l-a propus pe Valer Stir sa ii urmeze in functia de prezbiter.

Comunitatea a acceptat propunerea facuta de Cimpean Victor si in Martie 1976 Valer Stir a fost ordinat ca Diacon cu prerogative pastorale.  Deoarece regimul communist nu oferea carnet de pastor decat absolventilor de seminar, Cultul Baptist a recurs la aceasta forma de inrolare in lucrarea pastorala a celor cu aptitudini de predicare si carmuire.  Titlul folosit pentru acest gen de slujitori ai bisericii era acela de Diacon dar cei alesi puteau sa oficieze orice act de cult precum pastorii consacrati.

In 1995 la solicitarea lui Valer Stir a fost ales un nou Diacon al Biserici si anume Ioan Stir om de actiune, slujitor devotat cauzei bisericii si cu activitate organizatorica si evnghelistica neintrerupta de la aderarea lui ca membru al bisericii din Ciceu Poieni.  In prezent el este slujitorul local activ al bisericii si coordoneaza lucrarea de inchinare si evanghelizare a bisericii impreuna cu Valer Stir si sub indrumarea Pastorului Petru Manzat.

Alaturi de cei trei lucratori ordinati ai bisericii au mai slujit in decursul anilor iar unii continua sa mai slujeasca si azi urmatorii membrii cu aptitudini de predicatori: Coptil Teofil, Palalogos Victor, Palalogos Iacob, Stir Dumitru, Stir Liviu, Rus Victor, Berintan Grigore, Victor Cimpean (fiul cel mic al fostului prezbiter Vitut), Cornel Marcus, Ionut Marcus, Danciu Augustin, Jeregan Augustin, Rus Ion, Stir Grigore, Nelu Curtusan, Berintan Grigore (nepotul lui Arsente), Berintan Victor, Falub Augustin etc.

Pe langa acesti slujitori locali ai comunitatii baptiste din Ciceu Poieni amintim si pastorii care au slujit in aceasta biserica de la inceputurile ei si pana astazi.

Primul pastor al Bisericii a fost Costea Simion din Negrilesti.  Poate ca nu am exagera daca i-am atribui si meritul de pastor fondator al bisericii.  Costea a slujit biserica din 1931 pana in 1974 (cu unele intreruperi scurte) cand s-a pensionat si s-a mutat la Bistrita iar apoi a emigrat in Statele Unite ale Americii impreuna cu unii din copii lui.  A trecut la cele vesnice in 1989 in Los Angeles, California lasand in urma comunitati eclesiale baptiste in multe localitati din nordul Ardealului si multi ucenici precum si un bun exemplu de slujitor devotat cauzei bisericii lui Hristos.

Un pastorat interimar a fost asigurat in anii ’60 si ’70 de catre pastorii Rusu Simeon din Bistrita (apoi Baia Mare) si Minzat Ionel de la Dej.  Acesta din urma a slujit biserica din Ciceu Poieni de cate ori a fost nevoie si a fost alaturi de toti ceilalti slujitori locali sau pastori in exercitiu, veghind ca lucrarea bisericii sa se desfasoare bine din toate punctele de vedere.

Pastorul Mecea Augustin din Dej a slujit biserica aproximativ trei ani de zile (1975-1978) si va ramane in amintirea tuturor ca omul smerit supus voii Domnului prin oricate greutati i-a fost dat sa treaca.  Blandetea si caracterul sau au constituit punctele forte ale lucrarii lui si s-au intiparit in mintea multora dintre membrii bisericii mai ales a tinerilor acelor ani.  Astazi este pastor pensionar si locuieste in Dej.

Dupa Mecea Augustin intre 1978 -1982 a slujit ca pastor Jurca Ioan.  Banatean la origine, tanar absolvent al Seminarului Teologic Baptist din Bucuresti plin de dorinta de a se darui pe altarul predicarii Cuvantului si de a investi in educatia crestina a tineretului bisericii.

Deceanu Romul din Ocna Mures a slujit ca pastor al Bisericii intre anii 1983-1986.  Pastorul Deceanu de asemenea a fost absolvent al Seminarului din Bucuresti si a preluat cercul pastoral de pe Valea Somesului dupa absolvirea cursurilor de seminar.  El a manifestat un mare interes pentru propasirea bisericilor pe care le-a pastorit.

Intre ani 1986 -1989 pastorul Purel Ioan din Nepos a slujit ca pastor girant al Bisericii Baptiste din Ciceu Poieni.  Pastorul Purel a fost un bun homiletician si comunicator al Evangheliei.  Dupa slujirea in judetul Bistrita Nasaud a trecut Carpatii continuindusi lucrarea pastorala in zona Radauti.

Pastorul Dinu Pop din Gherla a slujit biserica din Ciceu Poieni in anii 1989 si 1990 apoi a plecat pastor misionar la Vaslui in Moldova.  Pastoul Pop a tinut mult in slujirea lui pastorala la evanghelizarea pacatosilor si la integrarea lor in Biserica Domnului.

Intre 1991 si 1996 pastoratul bisericii a fost asigurat de Ioan Minzat de la Dej si Nicu Minzat de la Bistrita.  Frati de corp si de credinta, slujitori devotati lucrarii Domnului si consolidarii spirituale si organizatorice a comunitatilor de credinciosi pe care i-au slujit.  Fratii Minzat au contribuit la sustinerea si progresul bisericii in perioada de tranzitie de dupa caderea regimului communist.  In prezent Ionel Minzat este pastor pensionar la Dej iar Nicu Minzat este pastor la Denver in statul Colorado USA.

Din 1996 si pana astazi biserica a fost pastorita de Petru Minzat, un alt lucrator devotat si plin de ravna pentru propasirea bisericii Domnului.  In perioada slujirii pastorului Minzat au avut loc multe convertiri la credinta Baptista.  Intre acestia am putea aminti pe Stir Vian postasul, pe Stir Ioan fostul ceteras al satului, pe fosta directoare a Scolii Generale din localitate, Doamna Talpos, Familia Falub Augustin si Maria, familia Berintan Victor, Berintan Ion, Marcus Valer si altii.

Activitati si interactiuni culturale

In anii ’60 pe cand Biseirca tinea slujbele de inchinare in casa familiei Berintan Arsente s-au pus bazele unui cor mixt.   Dirijorul Hanes Ioan din Purcaret a coordonat aceasta lucrare si in scurt timp biserica a avut un cor frumos si armonios care a fost invitat sa cante si in alte biserici din zona.  Prima iesire a corului a fost la biserica din Negrilesti.

In anii ’70 si ’80 biserica a cunoscut un reviriment deosebit promovat de tinerii acelei generatii.  In aceasta perioada Teodor Marcus a organizat orchestra bisericii care a constituit activitatea de baza a tinerilor adunarii.  Sub bagheta lui Teodor Marcus iar apoi si a lui Victor Cimpean aceasta orchestra a cantat in multe biserici din judetele Bistrita Nasaud, Cluj si Salaj.

In decursul anilor Biserica din Ciceu Poieni a fost vizitata de multi oaspeti din tara si de peste hotare.  Mentionam cativa dintre cei care au fost foarte cunoscuti in Romania si peste hotare.  Pastorul Olah Liviu din Oradea, evnghelist si promotor al marilor treziri spirituale din Romania din anii ’70. Dr. Vasile Talpos fost presedinte al Federatiei Baptiste Europene, Husanu Mihai fost presedinte al Cultului Crestin Baptist din Romania, Pastori din Germania, Olanda si din Statele Unite ale Americii.  Profesori de teologie de la Institutul Moody din Chicago si altii.

Datorita faptului ca miscarea baptista a cuprins multe natiuni si culturi de pe toate continentele impactul cultural pentru orice regiune geografica unde a ajuns a fost unul benefic pentru localnici.

Locuitori din anumite zone au fost imbogatiti prin cunostintele acumulate in urma vizitelor facute de diferiti predicatori si misionari sau prin literatura religioasa multiculturala ce a circulat pretutindeni.   Imnuri si genuri muzicale din toate colturile lumii au ajuns sa fie cantate si in Ciceu Poieni.  Frumoasa cantare ce se canta la botezuri: “M-am hotarat sa-l urmez pe Isus si inapoi eu nu voi da…” a fost adusa din estul Indiei.  Melodia cantarii “Sfarsitul veacului traim” este originara din indepartatul Hawaii si a fost daruita lumii de ultima regina a acelor insule in indepartate – Liliokalani. Incurajatoarea cantare “Doamne Tu-n necazuri langa noi ramai” a venit din Israel.  Fara sa realizeze inchinatori simpli fara carte si cunostinte de muzica clasica cantau adaptari dupa Simfonia IX de Beethoven sau Corul Robilor din Nabuco de Verdi.

De la britanici s-a luat poate cel mai popular cantec “Amazing Grace” (Maretul Har) de John Newton care este unul dintre cantecele favorite ale bisericii.  Un repertoriu bogat a fost acumulat in decursul anilor si de la crestinii americani.  Cel mai cunoscut fiind imnul “Glorii, Glorii Aleluia.”  Alte imnuri au fost aduse din Germania (foarte multe colinzi), Suedia, Africa, Rusia, Israel etc.  Desigur nu trebuie sa uitam compozitori romani precum Ion Chismorie, Valentin Popovici, Daniel Stauceanu, Fratii Groza, Miclea Iovan, Ioan Muresan sau Niculita Moldoveanu care a compus sute de cantari pe cand era intemnitat pentru credinta la Gherla, Aiud si in alte inchisori.

                      

Raspandirea unor membrii ai bisericii

Schimbarile politice din Romania de dupa 1989 au facilitat raspandirea multora dintre membri bisericii sau descendenti ai acestora in localitati precum Spermezeu, Reteag, Beclean, Bistrita, Gherla, Cluj, Aiud, Alba Iulia, Timisoara, Arad, Lugoj, Lipova si chiar dincolo de granitele Romaniei in tari precum Grecia, Ungaria, Austria, Germania, Belgia, Spania, Statele Unite ale Americii si Australia.  Multi dintre cei plecati s-au integrat in bisericile din localitatile si tarile pe unde au ajuns.

In Biserica Baptista Betania din Bistrita, Gavril Stir, Marcus Aurel, Victor Rus au slujit ca diaconi, predicatori si invatatori de scoala duminicala.  In Biserica Nr. 1 din Bistrita slujesc in domeniul muzical Cimpean Victor si cele doua surori foste Marcus, Lenuta si Aurica impreuna cu familiile lor.  La Biserica Numarul 3 de asemenea din Bistrita slujesc Mircea Rus si Ionucu Danciu tot la compartimentul muzica de inchinare a bisericii. Tanase Cimpean, fiul mai mare al lui Vitut a devenit un slujitor devotat al bisericii din Aiud inca de la asezarea lui in aceasta localitate.

Doua nepoate ale diaconului Valer Stir sunt casatorite cu pastori.  Marieta (fiica lui Vila si Ruxanda Stir) este casatorita cu Daniel Tut ce slujeste ca pastor la Biserica Baptista Ghetsimani din Timisoara.  Anisoara (fiica lui Raveca si Vian Stir) este casatorita cu Daniel Tulcan ce slujeste ca pastor la Lipova judetul Arad.  Unul din fii familiei Falub Augustin si Maria, Venut slujeste ca pastor inr-o Biserica Penticostala din Sigmir.  Iar Lucica fiica lor este casatorita cu George Creta, de asemenea predicator si vestitor al Evngheliei pretutindeni unde are ocazia sa slujeasca.  Jeregan Augustin, Viorel Stir, Victor Spermezan precum si Grigore Berintan (pe perioada sederii in Spania) animati de zelul misionar activeaza si se implica in biserici de romani emigrati in Spania in special din zona Zaragoza.

Din Biserica Baptista din Ciceu Poieni s-au ridicat si cativa pastori care prin slujirea lor au facut cinste bisericii copilariei lor si i-au dus numele pana departe.   Cimpean Ioan (baiatul mijlociu al lui Vitut) a urmat cursurile Institutului Teologic Baptist din Bucuresti dupa care a preluat pastoratul bisericii baptiste din Ploiesti pe care a slujit-o mai bine de 15 ani.  Dupa Decembrie 1989 pastorul Cimpean a detinut functia de presedinte al Comunitatii Baptiste de Bucuresti – organism ce includea la data respectiva bisericile baptiste din sudul Romaniei, din Oltenia pana in Dobrogea si sudul Moldovei.  Pozitia detinuta de Cimpeanu este echivalentul functiei de Mitropolit in Biserica Ortodoxa.  Ionucu sau Nuta cum era alintat de poienari a sfarsit alergarea pamanteasca in Decembrie 1995 intr-un accident de masina in Baneasa pe cand se deplasa pe soseaua Ploiesti – Bucuresti.

Fiul cel mic al pastorului Ioan Cimpean, Beniamin a mers pe urmele tatalui sau.  Dupa ce a absolvit Seminarul Teologic Baptist din Bucuresti a slujit ca pastor timp de sapte ani la Biserica Baptista din Otopeni si la Biserica nr. 2 din Ploiesti. Intre timp a urmat si un program de masterat in teologie la Institutul Teologic Baptist din Arad.  In Martie 2011 a emigrat in Statele Unite ale Americii si s-a stabilit in orasul Houston unde a fost acceptat sa slujeasca ca pastor la prima biserica baptista romana din Humble o suburbie a orasului Houston.

Un alt pastor iesit din Biserica Baptista din Poieni a fost Ionut Marcus care a urmat cursurile Universitatii Baptiste Emanuel din Oradea dupa care a lucrat ca pastor misionar in Cercul Misionar Dej iar apoi a slujit ca pastor al Bisericii Baptiste Numarul 3 din Bistrita.

Tot la Universitatea Emanuel din Oradea a studiat teologia si Radu Stir fiul diaconului Ioan Stir.  Dupa absolvire Radu a fost ordinat ca pastor in Biserica Betania din Bistrita unde a slujit intre anii 1997-2000 cand a emigrat in Statele Unite ale Americii.  Din 2004 a infiintat Biserica Baptista Romana din Glendalle o suburbie in nordul metropolei Los Angeles.  La ultimul congres al Asociatiei Bisericilor Baptiste Romane din Statele Unite si Canada tinut la Phoenix, Arizona in 2009 pastorul Radu Stir a fost ales intre membrii coordonatori a Departamentului de Misiune al asociatiei de biserici mentionate mai sus.

Fratele mai mare al lui Radu, Ionucu Stir a slujit dupa emigrarea in America timp de multi ani ca organist al Bisericii Baptiste Betel din Anahaim California.  In prezent locuieste (temporar) in Anglia unde sotia lui a primit un post de profesor cercetator la Universitatea Cambridge.

Un alt pastor/profesor iesit din Biserica Baptista din Ciceu Poieni este Ioan Stir (Nelu a lui Valer Stir).  In Romania a studiat la Institutul Agronomic din Cluj (azi Universitatea de Stiinte Agricole).   Dupa primul an de facultate in paralel cu studiile de la universitatea de stat a urmat si cursurile de teologie organizate “underground”, in secret, de catre teologi ai unor universitati din Statele Unite ale Americii.

Dupa evenimentele din Decembrie 1989 Ioan Stir a primit o bursa de studii teologice in Statele Unite unde a plecat in August 1990.  A urmat cursurile universitatilor Tennessee Temple University si Baylor University din Texas unde a obtinut doua diplome de master (Master of Divinity-M.Div., si Master of Arts in Religion).  In 2005 a terminat si programul de doctorat obtinand titlul de Doctor of Philosophy (Ph.D) cu specializarea in studii religioase.   O copie a disertatiei lui de doctorat avand titlul: Theology of Religious Freedom: The Oncken Paradigm at the Interface of Western and Eastern Cultures se afla la Biblioteca Universitatii din Cluj.

O alta lucrare scrisa de Ioan Stir care asteapta lumina tiparului si in limba romana este “Chritology in Romanian Thought” (Hristologia in Gandirea Romaneasca).

Ioan Stir a predat si a conferentiat la diterite institutii de invatamant si eclesiale din Statele Unite ale Americii, Canada, Romania si Ucraina.  Deoarece una din disciplinele predate este Etica, acesta a fost invitat la conferinte pe aceasta tema si la Universitatea Oxford din Anglia.  Una din lucrarile sale de bioetica avand titlul : “Clonarea Umana: Incompatibilitatea Teologiei Creatiei cu Xeroxarea Genotipica,” a fost apreciata de foarte multi specialisti.

Din 2006 pana in prezent Ioan Stir este Rectorul Seminarului Teologic Baptist Romano-American cu sediul central in Houston si dispus in campusuri regionale la: Portland, Washington; Greenfield, Massachusetts; Toronto-Kichener in Canada si un campus international la Cotonou in Benin, Africa de Vest.  De asemenea, Ioan Stir tine cursuri la universitatea americana Houston Baptist University.  Pe langa activitatea academica, el slujeste si in lucrarea pastorala a comunitatii romane baptiste din aria metropolitana Houston in calitate de pastor senior al Bisericii Romane Baptiste.

In loc de Epilog

Comunitatea eclesiala baptista din Ciceu Poieni de la inceputurile ei si pana astazi si-a adus contributia la revigorarea crestinismului apostolic si la promovarea standardelor etice inradacinate in traditia iudeo-crestina despre lume si viata.  Prin legaturile acestei biserici cu crestini baptisti de pe toate meridianele lumii la Ciceu Poieni s-au cunosctut principii religioase, politice si sociale practicate de marile democratii ale lumii.  Un astfel de principiu a fost cel al separarii bisericii de stat si garantarea libertatii religioase.

Convietuirea pasnica la nivel comunitar si abordarea pacifista a oricaror dispute au fost promovate de credinciosii baptisti din Poieni ori de cate ori a fost cazul.  Cand situatia a cerut-o, membrii bisericii baptiste s-au implicat alaturi de toti locuitorii satului in activitati administrative, gospodaresti ori de constructie a scolii, magazinului satesc, a drumurilor, etc.

Recent profesorul Ioan Stir din America a lansat idea organizarii unui Muzeu al Satului.  In scurta vizita facuta in tara in Iunie 2011 s-a intalnit si a discutat proiectul cu directorul scolii, Palalogos Victor.  Domnul Palalogos a oferit spatiu in cladirea scolii pentru colectarea si depozitarea viitoarelor exponate.

Multi membrii ai bisericii baptiste din Ciceu Poieni au dat totul prin meseria sau mestesugul lor atat satului cat si pretutindeni in localitatile din regiune.  Iata cateva nume: Zugravii Ion Stir (Cilu), Dumitru Stir, Viorel Rus si Georgica Stir, zidarul Gavrila Stir si fiul lui Ioan Stir, rotarul Moldovan Dumitru, sudori Ionucu Albi si Livi Stir, renumitul fierar (cauaciu) Teodor Rus si poate cel mai longeviv pastor de oi Ion Berintan.  Mai multi credinciosi baptisti s-au remarcat prin iscusinta lor in lucrul cu fierul in domeniul constructiilor sau cel electric pe santierele din toata tara iar apoi in strainatate in tari precum Libia, URSS, Ucraina, Turkmenistan, Iraq, Israel etc.  Intre acestia mentionam pe Vasilie Veja, Rus Ion, Stir Grigore, Palalogos Teofil, Victor Onc, Grigore Moldovan, Veler Birlean, Ion Berintan, Grigore Stir, Beniamin Rus, Vitutu Berintan etc.

Foarte multe case si grajduri din Ciceu Poieni au fost cladite cu caramizi facute de presa lui Ionucu Albi si Necita Uchi. Ionucu Cimpean a fost si cel mai mare apicultor din sat iar in domeniul medical, sora acestuia, moasa Campean Aurica a fost alaturi de sateni la orice ora din zi si din noapte.  Viorica Stir a fost numita de catre multi cofetara satului deoarece era invitata sa faca torturile la nunti si la alte evenimente ce implicau pregatiri culinare deoasebite.  Nu trebuie uitati nici soferii de pe autobuzul satului:  Grigore Berintan, Ioan Stir si Rus Grigore.  Recent Teodor Marcus, fiul unui alt mare apicultor baptist Vasile Marcus, a fost declarat intre cei mai mari apicultori din judetul Bistrita Nasaud.  Victor Stir este brigadierul ocolului silvic, sectorul 2 Spermezeu iar Gabi Stir, fiul lui Livi Stir are o brutarie la Beclean de unde asigura produse de panificatie in vestul judetului Bistrita Nasaud si de asemenea in localitati din judetul Cluj.

Multi dintre credinciosii baptisti care au trait in Ciceu Poieni si amintiti (sau neamintiti) in aceasta scurta lucrare au trecut la cele vesnice.  Vie sa le fie amintirea.  Multi altii au plecat dupa 1990 in lumea larga in cautarea unui trai mai bun si cu dorinta de a asigura un viitor fericit copiilor lor.  Bunul Dumnezeu sa-i ocroteasca.  Cei ce mai sunt acasa continua sa duca mai departe marturia de credinta si traditia satului asa cum au primit-o din batrani.  Iara cei ce vor urma, sa nu uite.

 

August, Anul Domnului 2011
Soli Deo Gloria!                                                                                                                             

Rector Ioan Stir Ph.D
Houston – USA

2 Comments

  1. Berintan Grigore noiembrie 16, 2016
  2. Scrobut Serafim mai 25, 2019

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.