20 ani de la inaugurarea bisericii Betania din Sintereag, jud Bistrita – reportaj AOTV

In 2014, biserica penticostala Betania din comuna Sintereag, jud. Bistrita a implinit doua decenii de la data inaugurarii acestui locas de inchinare. Istoria acestei biserici isi are radacinile din anii 50, cand trei familii de credinciosi s-au mutat in comuna Sintereag punand bazele unei mici adunari.

Au fost inceputuri timide, puternic descurajate de autoritatile comuniste de la acea vreme. In anul 1951, familile Baban Petru, Sigartau Ioan si Sigartau Ioan (Ostasul) se stabilisera in comuna Sintereag. In localitate nu era nicio biserica evanghelica locala, nici alti credinciosi carora sa li se alature. Formarea si dezvoltarea unui grup de rugaciune era insa necesara si de dorit. Iata de ce, dupa mai multe dezbateri cele trei familii au decis sa se intalneasca in casa fratelui Sigartau Ioan (Ostasul). Saptamanal, in zilele de joi si de duminica, uneori si mai des, familiile mentionate au continuat sa se intalneasca in vreme de ani buni.

Nu o singura data au avut de-a face cu presiuni din partea autoritatilor comuniste, chiar si cu abuzuri. Pentru edilii locali de la acea vreme era de neconceput existenta unei adunari de pocaiti in localitate. Erau vremuri tulburi cand multe regiuni din Republica populara Romania se reorganizau administrativ, iar comuna Sintereag fusese integrata in alt raion fiind condusa de un comitet administrativ provizoriu.

In acest context, intalnirile unui grup de credinciosi in casa familiei Sigartau Ioan erau privite cu ostilitate. Gavril Sigartau, unul dintre membri actualei biserici penticostale Betania, depanand amintiri din acei ani, isi aminteste cum intr-o duminica, secretara de partid de atunci a dat buzna in casa fratelui Sigartau Ioan insotita fiind de un echipaj al militiei locale. I-a amenintat pe cei prezenti si a incercat sa-i intimideze. In ciuda impotrivirilor existente, micul grup de credinciosi a crescut numeric. Presiunile autoritatilor au continuat si au culminat in anul 1960, cand in contextul unei noi legi promulgate au fost interzise intalnirile acestui grup sub pretextul neintrunirii numarului de membri admis prin lege.

Odata cu primirea autorizatiei de functionare in 1990, comunitatea crestina din Sintereag a demarat lucrarile de constructie la un locas de rugaciune. In primavara anului 1994 a avut loc inaugurarea cladirii bisericii penticostale Betania din Sintereag. La aceasta constructie au pus umarul rand pe rand alaturi de echipa de zidari, tineri si batrani, femei dar si copii, fiecare aducandu-si aportul in mai mare sau mai mica masura, astfel incat constructia care se vede sa fie primitoare. Pastorii care au avut in grija biserica in aceasta perioada au fost: Stefan Blaga, Victor Cimpean si Vasile Bujor. Cei care vin la aceasta biserica vor avea posibilitatea sa cunoasca o comunitate crestina dinamica, activa, interesata sa il faca pe Hristos cunoscut.

O productie Sergiu Posteuca. Stire difuzata in emisiunea Mapamond crestin 629 – 7 august 2016. Ultimele stiri crestine: http://alfaomega.tv/stiri

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.